主選單

登入

Om Taiwan : Taiwan med i fotbolls-VM – nio lag spelar i taiwanesiska tävlingsdräkter

發表人 vitaiwan 於 2010/6/12 17:10:00 (1629 人讀取)

Taiwan kommer inte att delta med något lag då VM i fotboll sätter igång i Sydafrika den 11 juni med matchen mellan värdlandet Sydafrika och Mexiko. Men man kommer ändå att vara representerade då nio av de deltagande lagen kommer att spela i fotbollsdräkter som tillverkats av återvunnit material som till 100 procent framställts i Taiwan.


(Brasiliens fotbollslag Aftonbladet)

Enligt det parlamentsutskott som svarar för främjande av energibesparing och reducering av koldioxid är dessa spelardräkter ett lysande exempel på Taiwans arbete med att värna om miljön.Plastflaskor bryts ner och förvandlas till fibrer och andra material som ingår i dessa tröjor. För att få en tröja måste man återvinna i genomsnitt åtta plastflaskor.

Enligt en byrå som svarar för industriutveckling och som är underställd finansministeriet, som ger klädtillverkarna ekonomiskt stöd, användes drygt 13 miljoner PET-flaskor för att göra fotbollsdräkterna till de nio lagen och detaljhandeln.

Detta visar inte bara Taiwans teknologiska överlägsenhet utan överensstämmer också med dagens trendiga,“gröna”koncept, en antydan om att produkter som tillverkats i Taiwan har fått globalt erkännande.För att tillverka tävlingsdräkter måste återvunna PET-flaskor enligt Taiwans textilforskningsinstitut (TTRI) bearbetas och pressas till en polyesterfiber, som sedan förvandlas till garn innan det vävs. En viktig process är också färgningen eftersom FIFA är mycket strikt då det gäller färgnyanser på de olika tröjorna. För att tillverka kläder som uppfyller Global Green Standards, måste det miljövänliga materialet färgas på ett korrekt sätt. I det avseendet har Taiwan utvecklat en teknologi som ligger i världsklass. Om man också räknar in kostnadseffektivitet och kvalitet, råder det ingen tvekan om att Taiwan ligger i topp även på det här området.

Efter åratals oförtröttligt arbete med forskning och utveckling och överföringar av teknologi har taiwanesiska forskare gjort stora framsteg och genombrott in områden som produktionsteknologi och färgningsteknik. Av det skälet anser många internationella sportmärken att taiwanesiska textilier ligger i världstoppen. Enligt TTRI, kommer nio landslag, som deltar i årets fotbolls-VM i Sydafrika, att spela i dräkter som tillverkats i Taiwan. De är Brasilien, Nederländerna, Portugal, USA, Sydkorea, Australien, Nya Zeeland, Serbien och Slovenien.Biträdande regeringschefen Sean C. Chen, som också är sammankallande av parlamentsutskottet för främjande av energibesparing och reducering av koldioxid, sa att hela produktionsprocessen – från insamlandet av PET-flaskorna till framställningen av materialet och den slutprodukten – skedde i Taiwan. Med tanke på att färgerna har en speciell betydelse, har kontrollen av tillverkningen och färgningen varit hårdare än vanligt.

Att Taiwan har fått detta gyllene tillfälle att visa upp sig på den internationella arenan tyder på att landets produktionsteknologi och höga kvalitetskrav återigen fått ett globalt erkännande. Det är också en bekräftelse på Taiwans arbete med att spara energi och minska utsläppen av koldioxid som svar på klimathotet.
TTRI påpekade att förmågan att tillverka dessa högklassiga dräkter av återvunna PET-flaskor är helt i linje med det“gröna”miljötänkandet.
Dessa tröjor, som tillverkats av återvunnen polyester, väger 13 procent mindre än traditionella fotbollströjor. Tack vare den höga kvaliteten och den specialtillverkade polyesterväven förblir tröjorna torra och lätta eftersom material andas.

TTRI sa vidare att det taiwanesiska tyg som framställts av PET-flaskor är 10 procent mer elastiska än traditionella material. De har en perfekt passform som minskar luftmotståndet och ökar smidigheten De är ett klart bevis på Taiwans enastående bedrift inom produktionsteknologin när det gäller textilier.by
Information Division,
Taipei Mission in Sweden

(Foto by ViTaiwan)

情報網

各行各業

最新文章

搜尋

連絡我們