主選單

登入

Om Taiwan : Bästa tipsen till det unga hippa Taipei

發表人 vitaiwan 於 2015/3/17 12:20:00 (1460 人讀取)

Det är bakom Taipeis bjärt lysande neonskyltar och larmande trafik som det finns saker att upptäcka. Här trängs allt som är hippt och alternativt.

Med den unga generationen i spetsen håller Taipei på att förvandlas från en dyster anstalt till en dynamisk, turbulent och kreativ storstad. Ungdomarna är välutbildade – inte sällan inom yrken som arkitektur och design – som tar saken i egna händer och transformerar förbisedda kvarter till stadens mest inspirerande.


Ban Han är organisatör på Simple Market i Taipei. Delicate (t.h.) är tveklöst en av Taipeis hippaste inredningsbutiker. Foto: Linus Chen Magnusson

Da’an District har så länge haft rätt kittling för den som vill känna sig mitt i smeten. Nu vet vi alla att det här med att vara hetast inte alltid är positivt för invånarna. Trendfaktorn har fått hyror och bostadspriser att skena, och därigenom blivit lite för dyrt för många unga som inte vill belåna sig upp till öronen för att öppna småbusiness där. Men så dyker nytänkarna upp och slår mynt på sitt sätt. När Karen Yang öppnade pappershandeln Tools to Liveby i en väns garage för ett drygt år sedan var succén ett faktum. Den hade inte ens haft öppet i två veckor när lagerlokalen ekade tomt.

– Tools to Liveby är populärt för att många unga taiwaneser letar efter små saker som kan förändra deras vardag. Du behöver inte köpa lyxprodukter för det, säger Karen Yang, grafisk formgivare.

Även på matfronten händer det saker. Lunchen intas bäst på nyöppnade Burger & Co. Konceptet är busenkelt – snabbmat i den högre divisionen. Det är lätt att komma över en av 23 sittplatser, då haket ännu inte har blivit så nervöst trendigt.

De flesta turister hamnar på den dygnet runt-öppna bokhandeln, Eslite, för litteraturinsupandet. De intellektuellt hungriga dras till den pyttelilla boklådan VVG Something Bookstore för dess utsökta urval av konst- och modeböcker från hela världen. Med gångavstånd till Glasense, som har högsta cred bland stadens glasögonbärare.

I fashionabla Xinyi District är det vid första anblicken lätt att känna fascination över alla neonglittrande lyxvaruhus, stress över att behöva vada genom ett hav av människor som skyndar sig över diagonala övergångsställen, avund över alla vräkiga bilar med mörktonade fönsterglas som sorglöst glider fram längs gatorna, eller förtjusning över alla mjölkbleka kvinnor i lagom utstuderad klädsel. Det är på söndagseftermiddagarna, bland alla stånden på bondemarknaden Simple Market, som distriktet kokar av liv. På en yta, stor som en tennisbana hittar du surdegsbröd, hembakade hundkex, marmelader, torkade blommor och rostade kaffebönor. De lokala bönderna basunerar entusiastiskt ut ekologiska, närodlade råvaror – en reaktion efter den senaste tidens matskandaler.

– Taipei är den enda storstaden i världen som inte har en alternativ scen. Musiker utstrålar sällan aggressivitet eller autenticitet, fnyser Andy Chiu som arbetar som tatuerare.

Varannan lördagseftermiddag poppar loppmarknaden Second Love upp, se den officiella hemsidan för att se vilka datum som gäller. Här laddar de hippa Taipeiborna garderoben, just nu är det främst en nedtonad, personlig stil som gäller. Nyligen har en insikt vuxit fram hos många unga, en känsla av individualism. Fräsiga bilar och dyra märken är inte längre statusmarkörer.

Vill du få en inblick i stadens cykelkultur är verkstaden Sense 30 en cool adress. På väggarna hänger minimalistiska, monokroma växellösa cyklar, blandat med detaljer av tweed.

– Mitt riktiga arbete är som illustratör. Att mecka med cyklar är min hobby. Att cykla och bära tweed är en livsstil, säger Yeh Sihow, illustratör.

Det är så här den nya, unga generationen vill leva – innovativt och kreativt – med en nypa avslappnad attityd. Enligt modedesignern Wang Shinway vill dagens unga helt enkelt bara ha ett bättre liv. De är inte längre beredda att arbeta stenhårt för att få alla pusselbitar på plats i en stad där kontorslamporna inte slocknar förrän nio tio-snåret på kvällen.

– Du älskar henne lika mycket som du hatar henne. Jag får något av henne, men jag ger henne också något, säger modedesignern Chiu Ping om miljonstaden Taipei.

Boende
Hotel Quote

Ett av stadens få, moderna boutiquehotell, har lovprisats för sin stilrena inredning. Och det är verkligen läckert, allt går i trä och metall. En favorit. 333 Nanjing East Road, Section 3. hotel-quote.com

Ambience Hotel

För att hamna mitt i smeten rekommenderas Ambience, ett avantgardehotell där samtliga rum har inretts i vitt för att skapa den där rätta Stanley Kubrick-kittlingen. Hög servicenivå. 64 Chang’an East Road, Section 1. ambiencehotel.com.tw

Äta & dricka
James Kitchen

Här serverar köksmästaren James Tseng, även känd som James Bond, ett smeknamn som han har fått av en okänd anledning, enkla men genuina maträtter som minner om mormors smaker. Menyn bestäms varje morgon, beroende på vilka maträtter James hittar på den lokala marknaden. 65 Yongkang Street.

Ounce

En av de mest självklara adresserna. Drinkarna har skapats av de prisbelönta mixologisterna Aaron Feder och Lee Peare. 40 Dunhua South Road, Lane 63, Section 2. ouncetaipei.com

Burger & Co

Saftiga burgare ”the American way”. Med extra tillägg som stekt ägg, jalapeños, bacon och frasiga, hemmagjorda pommes frites. Vi saknar dock burgarens bästis milkshake på tavlan. 49 Tong An Street.

Paper St. Coffee Company

Snett under den upphöjda motorvägen, Xinsheng Road, ligger detta minimalistiskt designade kafé. Bakom disken brygger Lee A-Chun med kärlek och auktoritet. Du får din latte billigt. 28 Bade Road.

Mr.83

Journalisternas favorit. Ta dig hit en helgkväll, smutta sällsynta whiskysorter och fånga upp vad som är på g just nu. 83 Anhe Road, Section 1.

Zhu Di Shi Shang

För en smak av det japanska arvet. Den här charmiga hål iväggen-restaurangen går inte av för hackor. Suveränt utbud av donburi och sashimi till humana priser. 23 Minle Street, Lane 362.

Dig Out

Ett perfekt krypin för dig som vill prata och skratta högt med nyfunna vänner. Ur högtalarna strömmar jazz, soul och blues, och ägaren, Yun Li-Wei, blandar drinkarna med stor omsorg i takt med musiken. 307 Xinyi Road, Section 4.

Sappho de Base

Ett måste för alla blues- och jazzälskare. Trist inredd, men mörk och mysig lokal med ett mixat klientel som har kommit hit för att det svänger hejdlöst. 1 Anhe Road, Lane 103, Section 1. sappholive.com

EZ5 Live House

I Taipeis ständigt föränderliga partydistrikt är Ez5 den öppna famnen, med en trevlig atmosfär och ett mixat klientel. 211 Anhe Road, Section 2. ez5.com.tw

Shopping

Tools to Liveby

Den mest omskrivna pappershandeln i Taipei och snackisen bland stadens småföretagare. Alla vill följa i Karen Yangs fotspår. Ett fantastiskt urval av pennor och anteckningsblock från hela världen. 15 Leli Road, Road 72.

VVG Something

Den här pyttelilla boklådan har blivit utsedd till en av världens vackraste. Kännarna dras hit för dess utsökta urval av facklitteratur, mode- och konstböcker. 71 Dunhua South Road, Lane 161, Section 4.

M.F.S

För alla som är intresserade av vintagemöbler och industriell design är den ack så coola butiken M.F.S. något av ett måste. Men kom ihåg att ta med den tjocka plånboken. 13 Zhongxiao East Road, Lane 181, Alley 40, Sec. 4. mfs-works.com.tw

Glasense

Den här glasögonbutiken har högsta kredd bland stadens brillbärare. Här hittar du ett härligt utbud av bågar i retrostil, allting är handgjort i Taipei, från skiss till färdiga glasögon. 71 Dunhua South Road, Lane 161, Section 1.

Delicate

Tveklöst en av Taipeis hippaste inredningsbutiker. I den ladugårdsinspirerade butiken hittar du en udda kombination av karaktärsfulla accessoarer och industriellt rustika möbler. Ägaren Chen Ge-Li kallar stilen kort och gott för ”junk style”. Köp med dig något fint till hemmet. 346 Jiaxing Street.

Sense 30

Här kan du alltid få en god inblick i stadens cykelkultur. Illustratören Yeh Sihow är mest omtalad för sina skräddarsydda cyklar. 40 Guangfu South Road, Ln. 417. sense30.com

Sevärt

Simple Love

På söndagseftermiddagarna poppar bondemarknaden Simple Market upp. Varannan lördagseftermiddag kliver loppmarknaden Second Love in. Sammantaget bjuds det på alltifrån ekologiska, närodlade råvaror till andrahandskläder. 54 Songqin Street. tw.streetvoice.com/simplemarket

Fakta: Taipei


Invånare: 2,68 miljoner (23,3 miljoner i Taiwan).

Språk: Taiwanesiska, mandarin och austronesiska språk.

Valuta: Ny Taiwandollar (TWD).

Tidsskillnad: + 6 eller 7 timmar, beroende på sommartid i Sverige.

Visum: Nittio dagars turistvisum ges till svenska medborgare vid ankomst utan extra kostnad.

Ta dig dit: Med flyg till Taoyuan International Airport. Därifrån tar du taxi, buss eller snabbtåg till

centrala Taipei.

Ta dig runt: Res kollektivt med buss eller metro, men ännu hellre till fots.

by Linus Chen Magnusson

Nyheter från Marto Sverige
Publicerad : 25 oktober 2014

情報網

各行各業

最新文章

搜尋

連絡我們