Förälskad i vänliga Taiwan

日期 2009/3/16 17:50:00 | 新聞分類: Om Taiwan

Portugiserna kallade Taiwan för Ihla Formosa, Den vackra ön. Huvudstaden Taipei har egen unik identitet med starka japanska influenser och världens bästa kinamat. Sydsvenskans Ola Wong föll direkt.
Det är lätta att förälska sig i Taiwan. Hur kan man inte göra det för ett ställe som har:
Världens bästa kinamat.
Underbara japanska källbad.
Världens största kinesiska konstsamling, i Nationella Palatsmuséet.
Oförstörd kinesisk kultur.
Dykning, sol och bad.


Låga priser och bra shopping. En kopp kaffe kostar sex kronor. En halvliter färskpressad mangojuice lika mycket.
Nu kanske du säger: Vänta lite nu... Kinamat, kinesisk kultur – det låter ju mer kinesiskt än Kina! Ja, så kan man faktiskt säga. Taiwan och fastlandet splittrades 1949 när den dåvarande kinesiska nationalistregimen flydde dit undan Maos kommunistarmé. På Taiwan har traditionell kinesisk kultur och seder därför bevarats.
Tyvärr förstördes mycket oåterkalleligen på fastlandet under kulturrevolutionen och andra politiska experiment. Samtidigt har Taiwan en unik egen identitet, med starka japanska influenser och 13 austronesiska aborgingrupper.

Låt oss börja med att äta oss in i denna komplexa historia:

Världens bästa kinamat
När kommunisterna vann det kinesiska inbördeskriget (1927-1949) flydde Kinas dåvarande diktator Chiang Kai-shek till Taiwan med cirka 1,5 miljoner anhängare. De nyanlända gjorde sig inga vänner hos de sex miljoner taiwaneserna, vars anfäder hade migrerat från sydöstra Kina sedan 1600-talet. Chiang lät mörda tiotusentals oskyldiga och utlyste ett undantagstillstånd som faktiskt rådde ända fram till 1987. Men en aspekt av förtryckarapparaten blev älskad över hela Taiwan: biffnudlarna som soldaterna från Sichuanprovinsen tillagade. Det berättar Madam Luo som driver restaurangen Yong-Kang beef noodles. Sedan 1963 har de serverat kuber av nötkött kokade i timtal tills de blivit så möra att de nästan smälter i munnen. De ligger i köttbuljong svartröd av doubanjiang – stark bönpasta – strimlad purjo och spänstiga nudlar. Till det kan man äta deras fantastiskt goda sichuan-surkål: krispigt syrliga grönsaker inlagda i ett lerkrus med ingefära, vitlök och sichuanpeppar.Fastlandskineserna tog med sig sina recept och matvanor från hemprovinserna. Därför kan man än idag prova mat från hela Kina i Taipei: raffinerade kantonesiska dim sun, eldig sichuanmat, nordkinesiska nudlar. Världsberömda Din Tai Fung, serverar shanghaispecialiteten xiaolongbao - ångkokta soppknyten i bambukorgar med fläsk och krabbfärs. Det ser ut som en typiskt enkel kinesisk krog, men den har rankats som en av världens 10 bästa restauranger av New York Times.

Taiwaneser är besatta av mat och man kan hitta utmärkta restauranger i alla prislägen – från femstjärniga hotell till de enklaste gatustånd som serverar de av taiwaneserna älskade snacksen, xiao chi, som nudlar, grillspett och ostronomelett.
Det finns få saker som är skönare än att gå omkring i Taipeis äldre kvarter kring Västra Porten Ximending med en kopp iste (förslagsvis vintermelon och citron-blandning från So Fresh) i handen och småäta.

Taiwans téer är världskända, såsom Nantous Oolong eller Tie Guanyin från Mujah. Ett annat måste är juicebarerna. Ofta är det en vagn med frukt och några hushållsassistenter. Man beställer exempelvisnätmelon. Säljaren tar färska melonskivor, lägger i lite is och fruktsocker och kör i mixern. Det serveras i en pappersmugg med plastlock och sugrör -smakar som en bubblig vårdröm och kostar mindre än en tia.En känsla av Japan
I Taipeis äldre kvarter kan man känna sig förflyttad till Tokyo.
Gatunätet lades under den japanska ockupationen (1895-1945) och staden har en tydlig japansk prägel. Man blir också förvånad över mängden av japanska restauranger.

I fastlandskina tävlade japanerna med nazisterna i grymhet. Men på Taiwan bidrog de till att utveckla samhället. Lokalbefolkningen har därför gladeligen adopterat japanska sedvänjor. Sushi är ett självklart inslag på nattmarknader och en av världens bästa wasabi-såser görs på aliberget i centrala Taiwan.

Det kanske förnämsta japanska arvet är källbadarkulturen. Tack vare sin vulkaniska geografi är Taiwan fullt av heta källor. Japanerna lät bygga flera förstklassiga badanläggningar i Beitou, en förort till Taipei, vid den ännu aktiva vulkanen Yangmingshan. Man kommer dit snabbt och enkelt med den fantastiska tunnelbanan (Taiwans tåg och tunnelbanor är otroligt rena och effektiva).

Vi går upp till I-tsun, ett spahotell från början av 1900-talet. Det var ett favoritställe för japanska arméofficerare under andra världskriget. Kamikazepiloter – självmordsflygare - brukade tillbringa sina sista dagar på I-tsun. Med sina charmigt slitna blå träpaneler, karpdamm med feta rödvita fiskar och en japansk stenlykta vid ingången verkar inte stället ha ändrats så mycket sedan dess (förutom lobbyn som är 70-talskitsch i sitt esse). Ett besök kostar 300 taiwandollar i timmen, eller så kan man ta ett rum för 2400-3700 dagen (dela med fyra så har du priset i kronor).
Från I-tsun har man utsikt över den sjudande "Gröna svavelkällan" där de olika anläggningarna hämtar sitt vatten. Den håller över 90 grader och innehåller radioaktivt radium som sägs ha en magisk effekt för sjukdomar och skönhet.En mer lyxig upplevelse erbjuder Villa 32 uppe på backen. Detta exklusiva spa med bara fem rum har mycket välförtjänt hajpats av Monocle och andra livstilsmagasin. Men smakar det så kostar det: det japanska Sakurarummet går på över 6 000 kronor natten. Det tog inredningsdesignern Shobusako Yashimasa tre år att färdigställa rummet, inklusive badkaret i kinesisk cypress på innergården. Men så blev också varje millimeter perfekt, liksom de broderade japanska kejserliga silkestäckena gästerna sover under.
Besök nattmarknaden
En obligatorisk upplevelse på Taiwan är nattmarknaderna. Varje stad med självaktning har minst en. I Taipei går vi till den beryktade Ormgränden (Huaxijie yeshi).

Författaren Fritjof Nilsson Piraten skulle ha känt sig hemma här, för det finns en tydlig stämning av Kiviks marknad. Tidigare var det ett område med bordeller. Det enda som finns kvar av det är några butiker med sexleksaker och en försäljare av traditionell kinesisk medicin mot könssjukdomar. Han gör reklam med fullkomligt vidriga fotografier på infekterade könsorgan - vilket ter sig udda mitt bland restaurangerna som säljer grillad bläckfisk och "stinkande tofu" (sistnämnda är en kinesisk motsvarighet till surströmming, luktar illa men smakar gott).

Smeknamnet Ormgränd kommer av de många krogarna specialiserade på reptilkött. På kvällarna håller de uppvisning. En tjock svettig man med öronmikrofon och en gul burmesisk albinopyton på axlarna rabblar upp de hälsobringande fördelarna med att äta orm:
En orm får aldrig hudsjukdomar för den äter bara färsk mat, säger han och doppar ner strypardjurets huvud i en bur där en livrädd råtta räknar sina sista minuter på jorden.
En folksamling med nyfikna bildas snabbt. Djurälskare bör hålla sig undan - den mest hårdhjärtade kan få en klump i halsen av burarna med kaniner bredvid ormarna. Särskilt när de två blir ett."Den vackra ön"
Taiwan är en liten ö. Men med nya snabbtåg går det att ta sig från norr till söder på 1,5 timme. Bilvägen längs den oförstörda östsidan är en av världens mest dramatiska. Vid Cingshuei-klippan sträcker den sig över 20 kilometer inhuggen i bergväggen spikrakt flera hundra meter ovanför Stilla havets bränningar: Det var den här mäktiga synen av vita klippor, gröna skogar och den blå oceanen som fick portugisiska handelsmän att år 1544 döpa Taiwan till Formosa, "Den vackra ön".

Nio kilometer sydväst om Cingshueiklippan ligger högkvarteret för nationalparken Taroko gorge, världsberömt för sina djupa marmorraviner. Den branta dalen gör att naturen sträcker sig från tropisk regnskog till alpin med toppar på över 3000 meter. I början av 1900-talet bodde fortfarande huvudjägare i Taroko. Men japanerna inledde utrotningskampanjer mot dem, lockade av guldfyndigheterna i floden som skär genom bergsklyftan. Nu finns här många fina vandringsleder.

Det kan tyckas otroligt att inte fler turister hittat till Taiwan, i fjol kom bara 3000 svenskar och de flesta troligen för affärer. Men det beror på att taiwaneserna själva länge inte brydde sig om att utveckla turismen. En boomande högteknologisk sektor har gjort ön till världens 24:e största ekonomi. Det är numera en demokrati med kontinentens friaste medier och liksom resten av Ostasien en låg synlig kriminalitet.

En annan anledning till att fler inte besöker Taiwan är det spända förhållandet till fastlandskina, som fortfarande betraktar Taiwan som en illegal utbrytarprovins (se fakta). Relationerna över sundet är dock bättre än någonsin sedan Taiwan fick en ny president i maj.

På kvällen äter vi på den gamla nattmarknaden i kuststaden Hualian. En färskuppdragen ångkokt red snapper och en Taiwan Beer, det lokala ljusa ölmärket, för motsvarande 50 kronor. När vi ska gå hem genom stan stannar en taiwanesisk familj bredvid oss med sin bil. De frågar om vi vill ha skjuts till hotellet, en av många rörande gester av vänlighet vi stöter på under resan i Taiwan.NATURUPPLEVELSER
Taoroko Nationalpark: taroko.gov.tw
Korallrev: Kenting National park ktnp.gov.tw på sydspetsen.


Taiwankonflikten
Taiwans officiella namn är Republiken Kina, men Pekingregimen betraktar Taiwan som en illegal utbrytarprovins som borde återförenas med Kina och ännu har inte något fredsavtal undertecknats. Relationerna har dock blivit bättre sedan Taiwans president Ma Ying-jeou valdes. Han lovade att förbättra ekonomin genom tätare kontakter med fastlandet inom bland annat turism, direktflyg och postgång.


Sedvärdheter
Måsten: Taipei 101, Världens högsta färdigställda skyskrapa. Den 101 våningar höga skyskrapan har utmärkt shopping och ett av de bästa food courts, restaurangtorg, man kan tänka sig.
Nationella Palatsmuseet: När Chiang Kai-Shek flydde fastlandet 1949 tog han med sig den väldiga kejserliga konstsamlingen från Förbjudna staden. Den förvaras här.
Beitou: Område med japanska källbad utanför Taipei.Shopping
Elektronik: Taipei Guanghua market.
Holiday Jade market. Sydostasiens största marknad för jade och ädla stenar.


FAKTA
Visum: Vid ankomst.
Valuta: Ny taiwanesisk dollar 1 krona= 4 NTD.
Turistupplysning: tel +886-2-2717-3737
Inom landet: Travel Information Hotline: 0800-011-765.
Resa dit: Via Bangkok med Thai Airways eller Sas. Det går även direktflyg från Kinas fastland – boka via ctrip.com.
Språk: Rikskinesiska. Förhållandevis många pratar engelska. Bättre än i fastlandskina och Japan.

Officiellt namn: Republiken Kina, erkänns dock inte av Sverige eller FN.
Bäst väder: Höst. På vintern kan temperaturen i norra Taiwan gå ner till 10 grader men i söder är det alltid varmt.
Befolkning: 23 miljoner.
Storlek: 36 200 kvadratkilometer.Sydsvenskan
Förälskad i vänliga Taiwan
AV OLA WONG
PUBLICERAD 28 FEBRUARI 2009 23.30


(Foto by ViTaiwan)這篇文章來自於 Vi Taiwan 人 - 生活在北歐
http://www.vitaiwan.se

這篇文章的連結位址是:
http://www.vitaiwan.se/modules/news/article.php?storyid=303