Varva lugn och tempo i Taiwan

日期 2011/8/2 0:00:00 | 新聞分類: Om Taiwan

Hundraårsjubilaren ­Taipei har gått från att vara Öst­asiens ­tristaste storstad till en pulserande nöjesmetropol. Efter hett nattliv och bra shopping är avslappningen också nära – ta en heldag i byn Wulais varma källor.


Reklam. Ljusreklam i shoppingmeckat Ximending.
När man promenerar mellan hög­husens glasfasader i närheten av skyskrapan Taipei 101, fram till förra året världens högsta, eller när man trängs med superhippa taiwanesiska ungdomar på Ximendings bilfria affärsstråk är det svårt att ana att det en kort resa från Taipeis centrum väntar tropiskt frodiga berg med näst intill ogenomtränglig grönska. Mellan små byar i dalgången rinner en olivgrön flod sakta fram. Dit – till byn Wulai med sina heta källor – har vi tagit oss denna förmiddag.

Längs huvudgatan finns det fullt av inomhusspan där man förutom heta bad kan få en rad avslappnande behandlingar. Men vi korsar i stället floden till de fria allmänna baden. Här har det heta källvattnet från jordens vulkaniska inre letts ner i små bassänger för att sedan rinna vidare och värma upp floden närmast stranden. Bara ett simtag längre ut faller temperaturen från 45 till 15 grader. Tanter och farbröder flyter sakta nedströms på uppblåsta innerslangar till däck, som de har hyrt uppe vid bron. Andra bara myser mediterande i vatten som är så hett att man inte förstår hur de ens klarar av att ta sig i.

– Varmt? Åh, det är bara skönt, ­säger en tatuerad man som legat där i en kvart.


Rogivande. Stillhet vid floden och de heta källorna i Wulai.

Den här typen av heldagspauser från stadslivet behövs. För Taipei har en fantastisk puls. För bara 20 år sen var den en av Östasiens tristaste stor- städer. I dag är metamorfosen komplett – här kan man uppleva saker dygnet runt. Här finns till exempel elektronikkvarteren nära järnvägsstationen eller det heta nattlivet i studentkvarteren Shida och Gongguan. På nattmarknad i Ximending går det att äta eller shoppa det senaste modet. Trafiken är tät, men tunnelbanan smidig att ta sig fram med.

Många tycker att maten är halva resan och då har man kommit rätt. Utbudet är enormt och priserna bra. Men framförallt finns alla Kinas stora kök representerade här, till skillnad från metropolen Hongkong som mest har kantonesiskt på menyerna. Taipeiborna själva har oftast bråttom, och framför de kinesiska snabbmatsställena är köerna långa.

Själva frossar vi i färsk frukt, som säljs på fräsch isbädd på gatan.

Johan Öberg/TT Spektra


Matalternativ. Färsk frukt passar bra under de heta dagarna.

Taiwan

Kort historik

Republiken Kina (Taiwan) fyller 100 år i år. För precis 100 år sen, 1911, föll det fler­tusenåriga kinesiska kejsardömet samman. Under decennier var Taiwan en diktatur, men sedan 1990-talet är landet en välfungerande demokrati. Men då Folkrepubliken Kina anser att Taiwan tillhör dem, är landet ännu en diplomatisk paria, även om alla som kan gärna handlar med landet, inklusive Folkrepubliken. En stor del av den kinesiska kustens industriboom har skapats av taiwaneser.

Allmänt

Taiwan har 23 miljoner invånare på en yta bara aningen större än Jämtland, men avsevärt bergigare. Taipei är huvudstad. I och runt staden lever cirka 5 miljoner.

Tidsskillnaden är + sju timmar (+ sex när vi har sommartid).

Få kan engelska, men här talas flera kinesiska dialekter och många kan ännu japanska. Svenskar får stanna visumfritt i 30 dagar.

Valuta

100 NT dollar = 23 kronor

Prisnivå

En bra bit under den svenska. Som turist kan man klara sig på 400 kronor om dagen om man bor någorlunda enkelt och äter på vanliga lokala restauranger. Lägg på ett par hundra om ni vill resa iväg längre. Internationella hotell kostar nästan som hemma.

Säsong

Höst till försommar. Vintrarna är dock kyliga i bergen. Somrarna är fuktigt heta, kan vara rejält regniga och på sensommaren är det tyfonsäsong.

Resa dit

Inga direktflyg från Sverige. Lägsta pris i höst har China Airlines, med byte i Peking. I september går det att få biljetter för 6 000 kronor från Stockholm eller Köpenhamn. Betydligt snabbare – och dyrare – resa får man med en kombo av Finnair och Cathay Pacific via Helsingfors och Hongkong eller med Thai via Bangkok. De biljetterna kostar ungefär dubbelt så mycket. Specialistresebyråer kan eventuellt hitta lägre priser, med byten i Europa.


Utsikt. Vyn från världens näst högsta skyskrapa Taipei 101 är hisnande.

Fem höjdare i och kring Taipei

Taipei 101: För tillfället världens näst ­högsta skyskrapa. www.taipei-101.com.tw

National Palace Museum: Världens bästa museum för äldre kinesisk konst. www.npm.gov.tw

Yeliou Geopark: Mycket märkliga bergformationer precis vid havet, en timme norr om huvudstaden. www.ylgeopark.org.tw, www.juming.org.tw

Jiaosi: En av flera städer bara en dryg timmes bussresa från Taipei, helt vigd åt spa-weekends.

Chiang Kai-shek Memorial Hall: Minnesmärke över den forne diktatorn, med propagandautställningar och märklig vaktavlösning. www.cksmh.gov.tw

Text & Foto av Johan Öberg
Arbetarbladet 2011-07-31

Göteborg Post

Web foto



這篇文章來自於 Vi Taiwan 人 - 生活在北歐
http://www.vitaiwan.se

這篇文章的連結位址是:
http://www.vitaiwan.se/modules/news/article.php?storyid=481