Lin Haiyins bok Min barndoms Peking

日期 2015/9/14 13:50:00 | 新聞分類: 佈告欄

Programmet omfattar följande punkter:
1. Wenfen Chen Malmqvist, Introduktion av Lin Haiyins person och författarskap, på kinesiska;
2. Utdrag ur en taiwanesisk dokumentärfilm om Lin Hayin;
3. Utdrag ur en fastlandskinesisk film med titeln 城南舊事 Chengnan jiushi;
4. Göran Malmqvist läser ur sin svenska översättning Min barndoms Peking.

Datum: 2015-11-18; onsdag; 17:00
Plats: Internationella biblioteket, Odengatan 59, plan 3, Stockholm

Lin Haiyin, Min barndoms Peking

Översättningen Min barndoms Peking innehåller sex berättelser om 1920-talets Peking, baserade på författaren Lin Haiyins barndomsminnen. Det kinesiska originalet, som publicerades 1960, har titeln Chengnan jiushi, ”Forna tilldragelser i södra Peking”. Boken har vunnit stor spridning i både Taiwan och Folkrepubliken Kina, där den också har filmatiserats.


Lin Haiyin (1918-2001), vars familj stammar från Taiwan, växte upp i Peking, där hon tjänstgjorde som reporter vid en dagstidning. 1948 återvände hon till Taiwan, där hon inledde en mycket framgångsrik karriär som författare, kulturjournalist och förläggare. Hennes rika litterära produktion omfattar nio volymer essäer, tre romaner, fem novellsamlingar, sex volymer barn-och ungdomslitteratur samt ett drama.
I de första två berättelserna är Yingzi, författarens alter ego, sex år gammal och har ännu inte börjat i småskolan. Den sista berättelsen skildrar hur den tolvåriga Yingzi efter skolavslutningen i småskolans sjätte klass återvänder hem för att finna att hennes far, som länge har lidit av tuberkulos, har gått bort. Berättelserna skildrar med en vuxen människas språk, men med barnets spontana inlevelse, föräldrarna och syskonen, några tragiska människoöden, episoder från skolan och livfyllda glimtar av gatulivet i den del av staden Peking som utgjorde Yingzis värld.
Sammantagna ger skildringarna en bild av en svunnen värld och ett Peking som inte längre finns. Chengnan, som förekommer i bokens kinesiska titel, syftar på området söder om Qianmen, ”Den främre porten”, beläget söder om Tiananmen guangchang, ”Torget vid Den himmelska fridens port”, ett av de mest livfyllda områdena i det gamla Peking.

by Göran Malmqvist

這篇文章來自於 Vi Taiwan 人 - 生活在北歐
http://www.vitaiwan.se

這篇文章的連結位址是:
http://www.vitaiwan.se/modules/news/article.php?storyid=665